(închide)

INTERVIU | Prof. univ. dr. Dan Gheonea: Gastroplastia endoscopică, soluția pentru obezitate

 

Gastroplastia endoscopică, procedură disponibilă și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, a devenit un subiect de mare interes pentru cei care se confruntă cu excesul de greutate. Într-un interviu, prof. univ. dr. Dan Gheonea, coordonatorul Compartimentului de Endoscopie Digestivă al SCJU Craiova, ne explică beneficiile acestei proceduri, modul în care aceasta funcționează, cine poate beneficia de ea, posibilele contraindicații și rezultatele ce pot fi obținute în câteva luni de la intervenție.

Reporter: Domnule doctor, imediat după ce ați anunțat faptul că la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova se realizează procedura de gastroplastie endoscopică, foarte multe persoane au devenit interesate de această intervenție. Care sunt criteriile pentru ca o persoană să poată fi ajutată prin această procedură? Care este primul pas pe care trebuie să îl facă cei care se confruntă cu problema kilogramelor în plus pentru a lua legătura cu echipa care face o astfel de procedură în cadrul SCJU Craiova?

Prof. univ. dr. Dan Gheonea, coordonator Compartiment Endoscopie Digestivă SCJU Craiova: Compartimentul Endoscopie Digestivă al SCJU Craiova a implementat în premieră, în regiunea Oltenia, o metodă endoscopică revoluționară de control a obezității, validată deja la nivel mondial – gastroplastia endoscopică, care presupune micșorarea volumului stomacului prin abord endoscopic, fără intervenție chirurgicală. Tehnica este practicată la nivel mondial de aproximativ 3 ani, cu rezultate foarte bune pentru pacienți fiind o tehnică definitivă. După mai mulți ani se pot aplica corecții endoscopice, dacă rezultatul nu este cel scontat sau procedura își pierde din eficacitate. Criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească un pacient sunt: o IMC (indice de masă corporală) ≥30 kg/m² cu sau fără comorbidități (diabet zaharat, hipertensiune, apnee obstructivă, dislipidemie); eșecul intervențiilor conservatoare (dietă, exerciții fizice, farmacoterapie); capacitatea pacientului de a înțelege și respecta instrucțiunile postoperatorii.

Rep.: Există și contraindicații ale procedurii?

Prof. univ. dr. Dan Gheonea: Da, există și contraindicații, respective: tulburări psihiatrice majore, hernie hiatală mai mare de 5 cm, ulcer gastro-duodenal activ, sarcină, AVC sau chirurgie cardiacă recentă etc. Fiecare caz va fi atent investigat de echipa multidisciplinară, înaintea stabilirii indicației corecte. De aceea, primul pas pe care trebuie să îl facă o persoană care consideră că are nevoie de această procedură este să se adreseze echipei multidisciplinare din cadrul SCJU Craiova pentru o evaluare amănunțită.

Rep.: Care sunt riscurile asociate cu procedura de gastroplastie?

Prof. univ. dr. Dan Gheonea: Riscurile acestei proceduri sunt minime, mult mai mici decât în cazul chirurgiei bariatrice care are ca scop îndepărtarea chirurgicală a unui segment din stomac. Fiecărui pacient i se vor explica îndeaproape riscurile și avantajele aceste intervenții minim invasive.

Rep.: Cum va afecta procedura alimentația și stilul de viață pe termen lung?

Prof. univ. dr. Dan Gheonea: Scopul principal al acestei intervenții este scăderea apetitului și a cantității de alimente pe care pacientul o consumă la fiecare masă. De asemenea, sunt implicate și multiple mecanisme hormonale

Rep.: Cât de multă pierdere în greutate poate aștepta, după interveție, un pacient, și în ce interval de timp?

Prof. univ. dr. Dan Gheonea: Scăderea în greutate la care ne așteptăm după intervenție este de cca. 15% din greutatea corporală în următoarele luni. Primii pacienți la care s-a efectuat procedura în SCJU Craiova raportează o scădere ponderală de 6-10 kg în prima săptămână.

Rep.: Este necesar, după intervenție, să fie urmat un regim special de exerciții fizice sau dietă?

Prof. univ. dr. Dan Gheonea: Dieta postintervenție presupune reintroducerea treptat a alimentației lichide și apoi solide. Pe termen lung, pacientul va fi permanent consiliat de medicul nutriționist.

Rep.: Cum veți monitoriza pacientul după intervenție? Ce trebuie să știe acesta despre activitățile curente?

Prof. univ. dr. Dan Gheonea: Procedura se efectuează sub anestezie generală, durează aproximativ o oră, iar durerile post-procedură sunt minore sau în majoritatea cazurilor lipsesc. Pacienții pot reveni la locul de muncă după 2-3 zile de la intervenție, atâta timp cât munca nu implică efort fizic susținut.

Rep.: Care sunt costurile totale ale procedurii și ce acoperă asigurarea de sănătate, dacă asigură?

Prof. univ. dr. Dan Gheonea: Statul român nu susține financiar tratamentul medicamentos, endoscopic sau chirurgical, în condițiile în care obezitatea este recunoscută de Comisia Europeană ca o boală cronică. Sunt mai multe țări în UE care decontează total gastroplastia endoscopică, având în vedere că prin scăderea ponderală, pacientul respectiv va avea un risc mult mai scăzut de complicații ale obezității la nivel cardio-vascular, diabet zaharat, cancere etc. și implicit o scădere a costurilor în sistemul de sănătate. Dispozitivele care se folosesc pentru fiecare pacient pentru această procedură au un preț de aproximativ 5000 euro. SCJU Craiova face, în acest moment, eforturi pentru achiziția de dispozitive pentru pacienții noștri, pentru a reuși să asigure reducerea impactului obezității asupra sănătății publice și a economiei.

Vizualizări: 274

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste